Sliby se slibují a blázni jim dnes věří

„Před volbami toho naslibovali a teď když jsou u moci, škoda mluvit…“ Takovéto lamentace člověk slyší skoro obden. Zdá se, že neplnění volebních slibů je tak říkajíc sportem českých politiků. Jenže… Ono to všechno má i jiný úhel náhledu.

V Čechách se sliby dávají jak na běžícím páse. Ten slíbí, že opraví doma šuplík, ten zase že už nebude pít, jiný zase že bude chodit domů včas. Jenže skutek utek. A tak v restauraci čeká třeba někdo, kterému jsme slíbili schůzku a vzhledem k tomu, že nikdo nepřichází a telefon je buď vypnutý, či zvoní naprázdno, je mu jasné, že zase natrefil na Čecha, manželka čeká doma na svého muže který slíbil, že bude chodit domů včas a tak dále. Prostě sliby se slibují a blázni jim věří.

Co je to za drzost, chtít abych dodržel slib!?!

V české společnosti je nedržení slova standard. Kolikrát se komu stalo, že při přijímacím pohovoru manager sliboval výdělek, různé benefity při řádně odvedené práci. A tak nový zaměstnanec pracuje do úmoru a ono nic. Benefity se nekonají, výdělek také ne, jelikož panu managerovi se jen prášilo od pusy a neměl nikdy v úmyslu něco z toho dodržet. A pokud slib připomeneme, obvykle se se zlou potážeme. A tak to jde napříč společností. Jedni obelhávají a podvádějí druhé a ti, kteří věří ve slušnost a morálku jen spláčou na výdělkem. Ne nadarmo se říká, že s poctivostí dojdeš tak na pracák. Franta podvedl mne, tak já podvedu Lojzu a tak to jde dál.

Onehdy na jednom školení nejmenované pojišťovny padlo, že pokud chce být člověk úspěšný obchodník, musí být schopen lhát a i podvod mu nemůže být cizí. Že obchod je jen hra. To člověku až zatrne. Obchod je přeci o spolupráci a uspokojení potřeby druhého výměnou za uspokojení potřeb mých. Já dám věc nebo službu kterou ty chceš, a ty mi za to dáš buď peníze nebo zase věc, kterou chci já. Jednoduché. Jenže asi si to tak není. Asi to bude o tom, že já pod falešným příslibem služby, nebo věci vylákám z tebe svou odměnu.

Není rozdíl, mezi slibem politika a slibem, který dá obyčejný člověk.

Slib je prostě jednou slib a měl by být zavazující. Alespoň tomu tak bylo v dobách, kdy čest nebyla prázdný pojem a spolu s morálkou patřila ke ctnostem, které bylo hodné stavět na obdiv. A tak když budeme chtít zase u televize nadávat na politiky kteří neplní své sliby, vzpomeňme si, kolika lidem jsme sami něco slíbili a pak nevěděli jak se z toho vykroutit, nebo jsme to prostě hodili za hlavu. Vždyť to byl jen slib. Ten politik, na kterého zrovna nadáváme, vyšel přeci z našeho středu a jak se chová dnes, se choval i před tím, jen neměl tolik možností. A chová se stejně, jako se chová většina lidí v tomto národě, pro které je slib jen prázdná nezavazující hloupost.

(redakce)

 

foto: Miroslav Neumaier – tvoje příběhy

Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Štítky

Sdílet tento příspěvek:

Podobné články