Runy – Runa Uruz je prapůvodní síla

Runový futhark je sledem dávajících a beroucích run. Vzniká tak rovnováha v runovém kruhu. Aktivita jedné runy, je následující runou tlumena, aby nedošlo k výchylkám v energetickém poli celého runového kruhu. Dnes si povíme o druhé runě tohoto navýsost dokonalého systému. Je to runa symbolizující prapůvodní nespoutanou sílu, v její nejsyrovější podobě. Jmenuje se Uruz a její podoba je na úvodním obrázku. Runa Uruz bere sílu a vrací ji Matce Zemi.

„Kráčím po cestě a hle, vidím Uruz stát přede mnou jako bránu. Skrze ní vidím kraj a v něm silného býka, kterému se blýskají rohy jako dva meče. Kopytem přehrabuje zemi a dívá se pevným zrakem na mne. Nejprve se ozve strach, ale pak si uvědomím, že on je to co hledám. Jeho síla a odvaha. Pohlédnu mu do očí a on vykročí ke mně. Skloní hlavu a jeho rohy se zablýsknou v zapadajícím slunci. On je mé druhé já a já jsem on. Jsme odděleni mým špatným myšlením. Dívám se mu do očí a rozeběhnu se. On také. Dusot jeho kopyt se nese krajem ale já se nebojím. Setkáváme se v runě a splýváme spolu v jednu bytost. Pak vše zmizí, jen já tu stojím naplněn nesmírnou silou Uruz.“

Naši dávní předkové tuto runu spojovali s praturem, evropským bisonem, který pro ně symbolizoval právě tuto nespoutanou energii.

Uruz znamená ve starogermánštině „tur“. Tur bylo zvíře silné, bojovné a ulovit jej bylo velmi těžké. Uruz má podobu rohů obrácených k zemi. Rohů, které býk sklonil aby zničil nepřítele. Runa Uruz je symbolem nejen síly tohoto prazvířete, ale i jeho lovce, bojovníka.

Uruz vrací sílu Zemi. Už jsme si řekli, že Futhark je dokonalý kruh, který je v naprosté rovnováze. Fehu je runa dávající, Uruz runa beroucí. Pokud to přeženeme s meditováním runy Fehu, či jejím pózováním, naplníme se přílišně dynamickou silou ohně. Tato energie je pak spoutána naším tělem, které dává duchu velké omezení a díky tomu můžeme být neklidní a roztěkaní. Je to jako bychom byli nadopovaní, což může vést i ke zdravotním potížím, pokud to budeme s příjmem této energie přehánět. Je dobré v tu chvíli upustit páru z přetopeného kotle a to tak, že budeme meditovat či pózovat Uruz, jejíž síla právě krotí energii Fehu.

Uruz je spojena se Zemí. Je to runa a energie, která představuje nejzákladnější pudy, živočišno. Pokud má člověk „hlavu v oblacích“ je dobrá právě meditace Uruz, aby se postavil nohama na zem. Pomocí runy Uruz můžeme obnovit své fyzické zdraví, naplnit se silou válečníka. Ale musíme ji přijmout s klidnou myslí a ne se strachem. Síla těla a ducha bojovníka dnes není okolím přijímána pozitivně. Tito lidé jsou považování za nebezpečné jedince. Proto je nutné se oprostit od tohoto uvažování. Ale opět všeho s mírou, abychom se nedostali do pomyslné nerovnováhy.

Na agresivních „namakaných“ jedincích je vidět právě nerovnováha mezi energiemi. Pokud u někoho převažuje síla Uruz, je to prostě býk. Zaslepená zuřivost je nezvládnutá síla Uruz. Z toho vyplývá, že pokud nás čekají obtíže, boj, nebo činnost kde je potřeba vnitřní i fyzická síla, runa Uruz je jedna z cest, která nám muže pomoci. Ovšem pak je opět nutné vypustit páru pomocí dalších run. Runa Uruz nám umožní být silní a odvážní jako pratuři, ale jen za předpokladu, že tuto sílu s pokorou přijmeme.

Už jsme si řekli, že Uruz nám pomáhá obnovit zdraví, tudíž nastolit rovnováhu v těle. Dávní léčitelé byli s runou Uruz ve spojení, jelikož jim dávala sílu Země, aby oni ji pak předávali dále. Uruz jim pak pomáhala odvést špatnou energii vzatou z jejich pacientů do Země, která ji rozpustila a přeměnila.

Pro meditaci či pózování je potřeba mít opět klid. Proto je dobré navštívit opět to samé místo, kde jsme cvičili runu Fehu. Zavřeme oči a ohmatávejme okolí smysly. Soustřeďme se na pocity a nechme je volně plynout. Roztěkanost, přetlak síly Fehu či jiných tvořivých run musí z nás ven. Ze stoje se pak předkloníme a dotkneme se rukama země, aby naše tělo bylo v tu chvíli co nejblíže tvaru runy Uruz, jak ji vidíme na úvodním obrázku. Až tak učiníme, vizualizujme si tuto runu a vykřikněme „URUZ“. Toto můžeme opakovat, až ona roztěkanost pomine.

Chceme – li sílu Uruz, abychom obstáli v boji, je nutné jí dovolit aby do nás vstoupila. Meditací a pózováním se s runou propojíme. Ale opět, jako u každé takovéto praktiky, je potřeba pokora, víra a úcta. Jinak to nebude fungovat.

(redakce)

foto: archiv autora

Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Sdílet tento příspěvek:

Podobné články