Šípek a jeho použití nejen v domácnosti

Šípek, plod růže šípkové, je nejen výrazně lahodný, ale i bohatý na vitamíny a antioxidanty. Jeho půvabné vzhledy, vůně a široké využití v kulinářství, kosmetice a léčitelství z něj činí jednu z nejoblíbenějších rostlin po celém světě.

Šípek je plod růže šípkové, známé také jako divoká růže (Rosa canina). Rostlina pochází z různých částí světa a je známa svými ostrými trny a květy růží, které se mohou vyvinout v šípky, plody obsahující semena. Tyto šípky jsou kulaté, červené nebo oranžové a mají charakteristickou kyselou chuť.

Šípky se užívají již tisíce let. Starověcí Egypťané a Mayové je používali pro léčebné účely. Během první světové války byly šípky považovány za cenný zdroj vitamínu C. V mnoha kulturách byly spojovány s léčením chřipky, zlepšením imunity a dokonce i s mládím a krásou pleti.

Šípek je bohatý na vitamín C, flavonoidy a další antioxidanty, což mu poskytuje protizánětlivé a imunitní posilující vlastnosti. Je oblíbený pro svou schopnost posílit imunitní systém, zlepšit trávení a pomoci při nachlazení.

Z šípků se také vyrábí šípkový čaj, sirupy, oleje a tinktury, které jsou využívány k léčbě různých stavů, od nachlazení až po artritidu. Olej z šípků se také často používá v kosmetice pro své hydratační a regenerační účinky na pokožku.

Šípky jsou močopudné a používají se k léčbě zánětu močového traktu a ledvin. Užívají se též ke zmírnění kolikových bolestí a při průjmu. Příznivě působí na žaludek. Zejména čerstvé šípky mají vysoký obsah vitaminu Což se hodí při nemocech znachlazení, kašli, horečkách atd. Sloužily jako léčivo proti kurdějím.

Šípek také napomáhá při kašli, čistí krev, při horečce a při anémii.

Šípky se sbírají v době plné zralosti v září a říjnu předtím, než působením mrazů začnou měknout. Existuje několik způsobů sušení šípků. Nejvýhodnější je asi začít při umělém teple (doporučuje se cca. 60°C) a pak dosušit pomalu při pokojové teplotě. Buď jak buď, vitamin C nevydrží v šípcích déle než rok.

Šípky se v kuchyni využívají k přípravě džemů, sirupů, čajů a dezertů. Mají jemně sladkou a kyselou chuť, která dodává pokrmům zajímavou aromatickou nótu. Šípkový čaj je oblíbený pro svůj bohatý chuťový profil a také pro zdravotní přínosy.

Díky obsahu vitaminů a antioxidantů se šípek také využívá v kosmetice. Olej z šípků je součástí mnoha produktů pro péči o pleť a vlasy. Má schopnost hydratovat, zklidňovat a regenerovat pokožku.

Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Sdílet tento příspěvek:

Podobné články