Divoká honba je jedna z nejděsivějších pověstí

Jedna z nejděsivějších pověstí na našem území je „Divoká honba“. Vyskytuje se hlavně v Krušnohoří, ale i na jiných místech, kde jsou lesy dostatečně hluboké a nebezpečné. Když se přízrační lovci ženou lesem není radno v něm přebývat. Kdo se jim připlete do cesty nedožije dlouhé doby.

Jedna ze zpráv o Divoké honbě je například z okolí Merklína v Krušných horách. Onehdy tam místní hajný pozdě v noci čistil svou pušku. Bylo to v prosinci, kdy se údajně Divoká honba objevuje nejčastěji. V ten čas zaslechl, jak se zvedá nebývalý vichr. Otevřel tedy okno, aby se podíval, jaká spoušť hrozí jeho lesu. Spatřil jak vichřice ohýbá koruny stromů a lesem se valí jakýsi temný mrak. A do toho rámusu byl slyšet hřmot jezdecké družiny, štěkání psů, troubení rohů a volání lovců: „Héj, héj!“ V hajném se probudil lovec a zavolal na pozdrav.

Vichr se po chvíli přehnal a vše se uklidnilo a lesy opět prosvítil Měsíc. Lesník dokončil svou práci a šel spát. Jenže v tu chvíli se ozvalo ťukání na okno. Jeho původcem byl nějaký muž, v ruce držel zajíce a podává jej hajném:

„Štval jsi s námi, tedy s námi i jez!“

Hajný ale pojal podezření, že tohle není tak docela v pořádku a zajíce odmítl. Ani okno neotevřel, jelikož mu bylo jasné, že to není bezpečné. Cizí člověk, na samotě…

V té chvíli se lovec divoce zasmál:

„Dobře, že toho zajíce nechceš! Jinak by tě potkalo totéž, co jeho!“ Pak zajíce přetrhl napůl, hodil jej ke dveřím hájovny a zmizel.

Nikdo pořádně neví, o jaké zjevení se jedná. Většina odborníků na dané téma se shoduje, že se družina lovců je tvořena démony z pekel a dalšími zlými bytostmi jako jsou víly, lesní muži a další postavy z pohanských legend. Ale to je křesťanský výklad. Také se říká, že loveckou družinu vede keltský lovec Herne, nebo bůh Cernunnos, či dokonce samotný bůh Odin a jedná se nejen o víly, ale i o bojovníky z Valhally. A kdo prokáže odvahu a statečnost a přidá se k jakkoliv k honbě, stane se součástí oné družiny. Jak to je doopravdy si musí každý zkusit sám. Jestli na to má odvahu. A hlavně štěstí na takové setkání.

(redakce)

foto: Miroslav Neumaier – Tvoje příběhy

Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Podobné články