Litoměřický přístav trochu smrdí

Město Litoměřice patří v severních Čechách k těm hezčím. Spousta památek dělá toto místo atraktivní pro turisty a jiné návštěvníky. Jednou z cest jak se sem tito lidé mohou dostat je po vodě. Buď velkou lodí z Ústí nad Labem, nebo, díky tomu, že je zde veřejný přístav pro rekreační plavidla, tak i svou jachtou. Tento přístav je umístěn na konci  ramene Labe, které obtéká Střelecký ostrov a vyúsťuje u mlýna jako jeho náhon. Krásné místo, kdyby poněkud nepáchlo výkaly a občas i něčím „lepším“.

Oním náhonem se již léta nikdo nezaobíral, alespoň to tak vypadá podle vzhledu. Tuny bahna, odpadky všeho druhu, spadané suché větve stromů. Tuto stojatou vodu (byť by měla být průtoková) zčeří jen ploutev otrlé kachny, popřípadě bubliny plynů uvolňujících se z oněch bahenních nánosů. Vodu tu pokrývá šedivý povlak, který dosahuje leckdy až k onomu veřejnému přístavu. A s ním občas připlave i dáreček v podobě mršiny nějakého zvířete. V této souvislosti naše redakce kontaktovala správce toku, což je Povodí Labe s.p. s dotazem, proč je toto místo ve stavu v jakém je.

„Labe v Litoměřicích včetně ramene se nachází ve zdrži VD Lovosice, proto je zde velmi malý spád a téměř nulový průtok. Výsledkem této situace je zanášení ramene sedimenty. K odbahnění a revitalizaci tohoto ramene byla zpracována v roce 2014 studie proveditelnosti, ale akce nebyla doporučena k financování z operačního programu životního prostředí a vzhledem k tehdy předpokládaným nákladů 14 mil. Kč, nebylo ji možné financovat z vlastních zdrojů Povodí Labe. K realizaci této akce z těchto důvodů bohužel nedošlo.

Povodí Labe, provozně technický úsek Roudnice nad Labem má ve své správě 245 km břehů s přičtením bočních a slepých ramen je to i násobně vice. Naše personální a finanční kapacity na tuto činnost jsou omezeny a i přes jejich maximálně efektivní využití, není možné prováděnými úklidy břehových pozemků obsáhnout celý úsek. Velkou pomocí pro stav břehových pozemků podél vodních toků jsou dobrovolnické akce, které vznikají z iniciativy občanů a v tomto směru odvádějí významnou činnost. Úsek tohoto ramene podél Střeleckého ostrova byl právě podobnou iniciativou vyčištěn od nežádoucího odpadu před několika lety, ale zejména vlivem neukázněnosti návštěvníků Střeleckého ostrova je stav ramene opět v nepořádku,“ říká ve své odpovědi prostřednictvím své tiskové mluvčí Povodí Labe.

Je tedy jasné, že nápravy v tomto směru se zřejmě jen tak nedočkáme. Ovšem bahno, odpadky a občasné nafouklé mrtvoly různých tvorů není jediná bolest tohoto místa. Lidé z kotvících lodí a leckdy i pasažéři pravidelné lodní linky do Terezína si stěžují na zápach fekálií několikrát denně vyvěrající ze štoly, kterou protéká Pokratický potok. Tento odér doprovázejí  i použité dámské hygienické potřeby které občas vyplavou z této štoly do Labe. A hned u onoho přístavu. Na tuhle skutečnost byl, včetně katastrofálního stavu již zmiňovaného ramene Labe, upozorněn i Městský úřad Litoměřice, konkrétně odbor životního prostředí. Ten provedl šetření na místě a odpověděl takto:

„Na základě Vašeho podnětu bylo dne 29.07. 2024 provedeno šetření u ramene Labe oddělujícího Střelecký ostrov od města Litoměřice za účasti vedoucího Odboru životního prostředí MěÚ Litoměřice – Ing. Pavla Gryndlera a referentky odboru Jiřiny Bartoňové.
Ve stejný den proběhlo i šetření části úseku zástupcem správce vodního toku Povodí Labe, státní podnik, ten provedl šetření dalšího úseku dne 31.08. 2024.
Námi na místě nebyla zjištěna žádná uhynulá zvířata, pokud k úhynu dojde a jsme o tomto informování, dochází k jejich odstranění.
Nebylo zjištěno žádné vytékání odpadních vod do vodního toku – „slepého“ ramena, v místě přístavu nebyl nalezen ani obvyklý šlem značící vypouštění v nedávné době. Prostor pod Penny bude nadále monitorovat, zde byl zjištěn zápach ve vyústění dešťové kanalizace.
Nebyl zjištěn ani žádný nadměrný zápach vody ve vodním toku.
Byl zjištěn snížený průtok v daném rameni, napadané větve, trubka a jedno jízdní kolo v prostoru u mlýna. Větve a nežádoucí předměty budou správce toku odstraněny bez zbytečných odkladů, nejpozději do 31.08. 2024.“

Někteří jachtaři kteří Litoměřice navštěvují, tomuto přístavu říkají „Žumpový přístav“. Právě kvůli onomu zápachu a výkalům, které kontaminují vodu ve veřejném přístavu a při pravém břehu Labe, jelikož tam ji odnáší proud řeky. Je velice pravděpodobné, že pokud náhon nebude takovou vodní skládkou, bude odstraněno bahno a koryto vyčištěno, nebudou se sem stahovat potkani a jejich mršiny nebudou pak plavat k lodím, na kterých bývají i děti. A když se ještě přijde na to, kdo a odkud vypouští splašky do vody, bude zde Labe stejně čisté jako na protějším břehu. Možná bude potřeba více podnětů, aby se i s tímto začalo něco dělat a nezůstalo jen u jednoho šetření. Je to totiž životní prostředí všech.

(redakce)

foto: Miroslav Neumaier – tvoje příběhy

Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Sdílet tento příspěvek:

Podobné články