Netradiční cestování: Ostrůvky Îles des Saintes jsou ukázkou koloniální atmosféry Karibiku

Ostrůvky Îles des Saintes se nacházejí v Karibském moři, přibližně 15 kilometrů jižně od ostrova Basse-Terre na Guadeloupe, pod jehož jurisdikci spadá.

Toto souostroví se skládá ze dvou hlavních ostrovů – Terre-de-Haut a Terre-de-Bas, a několika menších ostrůvků. Celková rozloha souostroví je přibližně 13 km2. Nejvyšší bod je Morne Morel s výškou 309 metrů. Hlavním městem je Bourg, nacházející se na ostrově Terre-de-Haut. Obyvatelstvo čítá přibližně 3 000 metropolitních a koloniálních Francouzů, kteří se živí především rybolovem a turismem.

Klima těchto ostrovů je tropické, zmírněné pasátovými větry se střední až vysokou vlhkostí. Navzdory své poloze mezi Guadeloupem a Dominikou je klima ostrovů Les Saintes odlišné a sušší než u jejich sousedů. Blíží se spíše klimatu ostrova Svatý Bartoloměj a většiny malých ostrovů Malých Antil. Souostroví pokrývá plochu 12,8 km2. Západní ostrov Terre-de-Bas je vlhčí než východní Terre-de-Haut. Přestože zde svítí slunce 330 dní v roce, srážky mohou dosáhnout 900 mm, ale velmi se liší. Léto trvá od května do listopadu a je to také období dešťů. Zima, od prosince do dubna, je suchým obdobím. Sluneční svit je velmi výrazný téměř po celý rok, a to i v období dešťů. Vlhkost však není příliš vysoká díky větru. Průměrná teplota je 25 °C, přičemž denní teploty mohou stoupat až na 34 °C. Průměrná lednová teplota je 28 °C, zatímco v červenci 31 °C. Nejnižší noční teplota může klesnout na 16 °C. Teplota karibského moře v okolí obvykle dosahuje asi 27 °C.

Îles des Saintes jsou známé svou krásnou přírodou, historickými pevnostmi a klidnou atmosférou.

Ostrovy mají zajímavou historii.

Objevil je během své druhé expedice do Ameriky Kryštof Kolumbus 4. listopadu 1493. Pojmenoval je „Los Santos“ na počest Dne všech svatých, který se právě slavil. Španělé se pokusili ostrovy kolonizovat, ale jelikož zde nenalezli zlato, tak kolem roku 1523 tyto ostrovy opustili. Zájem Španělů se více soustředil na Velké Antily a pevninu, než na maloantilské ostrůvky. Toho využili později piráti, kteří si v Malých Antilách budovali opěrné body, které později přebírali Angličané, Francouzi a Holanďané.

18. října 1648 francouzská expedice vedená kapitánem du Mé anektovala na žádost guvernéra Guadeloupu, Charlese Houela ostrovy Les Saintes, které již byly pod anglickým vlivem. Od roku 1649 se ostrovy staly kolonií spravovanou Francouzskou západoindickou společností, která se snažila zavést zemědělství. Nepřívětivá půda a sucho na „Terre-de-Haut“ však tuto činnost zastavily, i když na vlhčí a úrodnější Terre-de-Bas přetrvávala nějakou dobu pod vedením pana Haziera du Buissona od roku 1652.

V roce 1653 povraždili Kalinagové (jeden z Karibských indiánských kmenů) francouzské vojáky na ostrově Marie-Galante. Kapitán du Mé se rozhodl na tento útok odpovědět trestnou expedicí proti kmenům na Dominice. Po těchto událostech napadli Kalinagové ostrovy Les Saintes, aby se pomstili. Guvernér Comte de l’Etoile se pokusil Kariby odrazit, ale definitivně poraženi byli až v roce 1658. Ostrovy pak spravovala Francouzská západoindická společnost a to až do svého zániku roku 1664, kdy přešly pod královskou vládu.

Angličané se pokusili ostrovy znovu získat o dva roky později, ale jejich flotilu zničil hurikán. Ostrovům se přezdívalo Antilský Gibraltar pro svou nedobytnost.

Angličané se vzdali 15. srpna 1666, na svátek Nanebevzetí Panny Marie, a na žádost nového guvernéra du Liona byl zpíván Te Deum – toto vítězství se na ostrově Terre-de-Haut slaví dodnes. Panna Maria Nanebevzetá se také stala patronkou farnosti.

Aby ochránil francouzské kolonie v oblasti, zatlačil francouzský guvernér kolonie Santo Dominga (francouzská Hispaniola) Jean-Baptiste Ducasse v roce 1691 Angličany zpět na Barbados.

Îles des Saintes jsou ideálním cílem pro cestovatele, kteří chtějí zažít krásy Karibiku, aniž by museli utrácet majlant. Toto souostroví nabízí nádhernou přírodu, bohatou historii a klidnou atmosféru, vše za velmi přijatelné ceny.

Ostrovy jsou poměrně odlehlé, takže se sem nejlépe dostanete lodí z ostrova Guadeloupe, nebo dobrodružnější povahy, které se nebojí kráčet ve stopách objevitele ostrovů, či pozdějších korzárů, se sem mohou dostat na jachtě plavbou přes Atlantik. Stačí si zjistit kdo by byl ochotný sem plout a kdo vás vezme na palubu. Místní správa nechala zbudovat leckde i kotevní bóje, aby zamezila poškozování dna kotvami rekreačních lodí.

Kdo ten čas na plavbu nemá, nebo mu chybí odvaha, může se na Guadeloupe dostat letecky. Guadeloupe je francouzský zámořský departement a tudíž je jako celá Francie součástí EU.

Když už se návštěvník dostane na Îles des Saintes, je dobré mít na paměti, že veřejná doprava je omezená, takže si používat nohy, nebo kolo, abyste mohli ostrov plně prozkoumat. Ubytování a stravování jsou relativně levné, ale je dobré si rezervovat předem, zvláště v hlavní sezóně. Ovšem hlavní sezóna asi není doba, kdy by člověk chtěl jet něco někam poznávat a zároveň si užít klidu a pohody.

Jednou z hlavních atrakcí jsou historické pevnosti a bunkry, které připomínají bouřlivou minulost tohoto souostroví. Můžete navštívit Fort Napoléon na ostrově Terre-de-Haut, který nabízí krásné výhledy a muzeum mapující historii ostrova. Vstup je velmi levný, pouze pár eur.

Koho nezachvátila současná západoevropská maoistická kulturní revoluce ve stylu, že vše co se událo v historii je špatné a je hodno zapomnění, zakázání a likvidace, tak by měl navštívit vesnice jako je Bourg na Terre-de-Haut, a vychutnat si koloniální karibskou atmosféru. Můžete pozorovat místní rybáře při práci, navštívit malé obchůdky a ochutnat čerstvé mořské plody za velmi příznivé ceny. Navíc v této obci je i místní kostel Notre-Dame-de-l’Assomption. Tyto historické stavby jsou nejen architektonicky zajímavé, ale můžete v nich také pozorovat místní kulturní tradice a zvyky.

Pro milovníky přírody jsou ideální pěší túry po ostrovech. Můžete objevovat nádherné výhledy, jeskyně a opuštěné pláže zcela zdarma. Stačí si jen opatřit mapu a vyrazit na průzkum, třeba Sentier du Morne Morel – Tato trasa vede na nejvyšší bod souostroví, Morne Morel (309 m n. m.), a nabízí nádherné panoramatické výhledy. Cesta trvá přibližně 1-2 hodiny a je vhodná i pro méně zdatné turisty. Pro milovníky přírody je Sentier de la Pointe Mouleydier – Tato stezka vede podél pobřeží a nabízí úchvatné výhledy na tyrkysové moře a bílé pláže. Je to skvělá volba pro ty, kteří chtějí relaxovat a užívat si krásné scenérie. Zase Sentier du Dos d’Âne vede přes vnitrozemí Terre-de-Bas a umožňuje pozorovat místní flóru a faunu.

Ti co mají rádi historii jistě ocení Sentier des Batteries (Stezka baterií) – Tato stezka vede podél pobřeží Terre-de-Haut a nabízí výhledy na historické pevnosti a bunkry. Je to skvělá možnost prozkoumat ostrovy pěšky a zdarma. Všechny tyto stezky jsou bezplatné a nabízejí skvělou příležitost poznat krásy Îles des Saintes bez nutnosti velkých výdajů.

Naše články o netradičním cestování jsou určeny lidem, kteří cestují tzv. s batohem na zádech, jelikož nechtějí, nebo nemohou, utrácet velké peníze za drahé zájezdy s cestovkami či pětihvězdičkové hotely v luxusních a hlavně snobských resortech.

Proto pár rad pro ty, kteří nemají ještě zkušenosti s tímto druhem trampingu

1. Vezměte si vlastní vodu a svačiny

Místo nákupu drahých nápojů a občerstvení na trase si vezměte vlastní vodu a nějaké jednoduché svačiny. Ušetříte tak spoustu peněz.

2. Využívejte veřejnou dopravu

Pokud je to možné, využívejte místní autobusy, trajekty nebo taxi sdílené s ostatními cestovateli místo drahých soukromých přepravních služeb.

3. Hledejte bezplatné aktivity

Zaměřte se na bezplatné aktivity, jako jsou pěší túry, návštěvy historických památek nebo pozorování místního života. Tyto aktivity vám umožní poznat kulturu a přírodu bez velkých výdajů.

4. Ubytujte se v levnějších možnostech

Místo drahých hotelů zvažte ubytování v hostitelských rodinách, kempech nebo levnějších penzionech. Často tak můžete ušetřit značné částky. Bohužel spaní na divoko v přírodě bývá na těchto místech zakázané a díky přítomnosti různých malých, ale jedovatých potvůrek i poněkud riskantní.

5. Nakupujte místní produkty

Nakupujte ovoce, zeleninu a další potraviny na místních tržištích nebo u drobných prodejců. Bývají mnohem levnější než v supermarketech.

6. Využívejte studentské nebo senirorské slevy

Pokud jste student nebo senior, nezapomeňte se ptát na možné slevy při návštěvě památek či atrakcí.

Tyto tipy vám pomohou ušetřit během pěších výletů a aktivit na Karibských ostrovech. Užijte si krásnou přírodu a kulturu, aniž byste museli utrácet velké peníze. Tak hodně štěstí dobrodruzi.

(redakce)

foto: Pixabay

 



Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Podobné články