Jak vznikají bouřky a co dokážou?

Počasí poslední dobu trochu blázní, ale je samozřejmě otázka, zda to na co jsme zvyklí je normál, nebo jen nějaké klidné přechodné období, jelikož ve zemském vývoji jsou roky pouhými zlomky času.

Bouřky jsou jedním z nejimpozantnějších přírodních jevů, které nás mohou fascinovat a zároveň nahánět strach. Tento článek se zaměřuje na to, jak a proč bouřky vznikají, jaké jsou jejich hlavní charakteristiky, co je způsobuje a jak se liší různé typy bouřek.

Jak takové bouřky vlastně vznikají ?

Bouřky vznikají v atmosféře, když se určité podmínky setkají, což vede k tvorbě mohutných bouřkových oblaků, známých jako cumulonimbus. Tyto podmínky zahrnují:

1. Teplo a vlhkost, proto bouřky často vznikají v oblastech, kde je teplý a vlhký vzduch. Tento vzduch se může rychle ohřívat, což způsobuje jeho stoupání vzhůru. Tento proces se nazývá konvekce.

2. Nestabilita atmosféry která nastává, když je teplý vzduch pod chladnějším vzduchem. Teplý vzduch stoupá, zatímco chladný vzduch klesá, což vede k vertikálnímu pohybu vzduchu a tvorbě oblaků.

3. Vzestupné proudy, když teplý, vlhký vzduch stoupá, ochlazuje se a vlhkost v něm kondenzuje, čímž se vytvářejí oblaka. Pokud je vzestupný proud dostatečně silný, může se vytvořit mohutný cumulonimbus což je oblak, který je základem bouřky.

Bouřky mohou být klasifikovány do několika typů podle jejich struktury a intenzity:

1. Jednoduché bouřky (buňky): Tyto bouřky jsou obvykle menší a méně intenzivní. Trvají krátce, obvykle méně než hodinu, a jsou často spojeny s letními odpoledními přeháňkami.

2. Mnohobuněčné bouřky: Tyto bouřky se skládají z několika bouřkových buněk, které se mohou spojovat a tvořit větší bouřkové systémy. Mohou trvat několik hodin a způsobit silné deště, blesky a krupobití.

3. Supercely: Supercely jsou nejintenzivnější a nejnebezpečnější typy bouřek. Jsou charakterizovány silným a trvalým vzestupným proudem vzduchu, který rotuje. Supercely mohou způsobit tornáda, velké krupobití a velmi silné větry.

Bouřky mají několik charakteristických rysů, které je odlišují od jiných atmosférických jevů:

Nejvýraznějším znakem bouřky jsou hromy a blesky. Blesk je výsledkem elektrických výbojů mezi mraky nebo mezi mraky a zemí, zatímco hrom je zvukový doprovod blesku, způsobený rychlým ohřevem a expanzí vzduchu.

Bouřky často přinášejí intenzivní srážky, které mohou vést k povodním a lokálním záplavám. Prudký déšť může způsobit náhlé záplavy, zejména v městských oblastech s nedostatečnou drenáží.

V některých případech mohou bouřky přinést krupobití, kdy ledové krupky padají z oblohy a mohou způsobit značné škody na plodinách, budovách a vozidlech.

Bouřky mohou být doprovázeny silnými větry, které mohou poškodit budovy, stromy a infrastrukturu. V extrémních případech může vítr dosahovat rychlosti orkánu.

Bouřky mohou být způsobeny různými faktory, například frontálními systémy, když se setkávají teplé a studené fronty, tak může dojít k tvorbě bouřek. Teplý vzduch je nucen stoupat nad studený vzduch, což vede k tvorbě bouřkových oblaků. Tento proces je často spojen s prudkými změnami počasí.

Ovšem i hory a jiné topografické útvary mohou způsobit, že teplý vzduch stoupá, což může vést k tvorbě bouřek. Když teplý vzduch narazí na horu, je nucen stoupat, což může způsobit kondenzaci a tvorbu oblaků.

Vysloveně letní bouřky jsou tzv. konvekční bouřky. Tyto bouřky vznikají, když se teplý vzduch rychle ohřívá a stoupá vzhůru. Tento typ bouřek je častý v letních měsících a může být velmi intenzivní. Konvekční bouřky jsou často spojeny s prudkými lijáky a blesky.

Ačkoliv je bouřka poměrně zajímavé přírodní divadlo, je dobré dodržovat určitá bezpečnostní opatření:

Vyhýbat se otevřeným plochám: Bouřky často přinášejí blesky, které mohou být nebezpečné. Vyhýbejte se otevřeným plochám, vodním plochám a vyvýšeným místům.

Pokud jste venku, vyhledejte úkryt v budově nebo vozidle. Vyhýbejte se stromům a jiným vysokým předmětům, které by mohly přitahovat blesky.

Když se chystáte na výlet, je dobré sledovat meteorologické výstrahy a varování. Pokud je vydána výstraha před bouřkami, zůstaňte informováni a připraveni na případné nebezpečí.

Bouřky jsou fascinujícím přírodním jevem, který vzniká za specifických atmosférických podmínek. Ať už jde o hromy, blesky, silný déšť nebo krupobití, bouřky nám říkají, že příroda má nezměrnou sílu bez ohledu na naše chvástání jak poručíme větru a dešti a změníme klima. Nezměníme. Nemáme na to, jelikož proti síle přírody jsem malincí.

Při pozorování bouřek můžeme obdivovat jejich krásu, ale zároveň bychom měli mít pokoru a povědomí, že jde o děj, který dokáže být velmi ničivý a smrtící.

(redakce)

foto: Miroslav Neumaier – tvoje příběhy

Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Sdílet tento příspěvek:

Podobné články