Netradiční cestování: Britský ostrov Montserrat nabízí nejen krásnou přírodu, ale i kulinářský zážitek

V Malých Antilách mezi Závětrnými ostrovy leží malý britský ostrov Montserrat. Ostrov byl poprvé osídlen Tainy kolem roku 500 př. n. l. Tainové pojmenovali ostrov Alliouagana, což znamená „Země trnitých keřů“, a založili zde vesnická sídliště, kde zanechali artefakty, z nichž některé jsou nyní v místním Národním muzeu. Pro Evropany tento ostrov objevil Kryštof Kolumbus při své druhé cestě v roce 1493 a pojmenoval ho Montserrat podle slavného kláštera nedaleko Barcelony ve Španělsku. První evropští osadníci, kteří se na ostrově usadili v roce 1632, byli převážně irští katolíci prchající před náboženskou persekucí, zatímco předkové místních černochů byli přivezeni jako otroci, kteří pracovali na plantážích produkujících cukrovou třtinu. Smíšení afrických a irských zvyků významně formovalo kulturu ostrova.

Ostrov Montserrat, známý jako „Emerald Isle of the Caribbean“, je skvostným cílem pro milovníky přírody, dobrodruhy a ty, kteří hledají únik z turistických mas. Historie ostrova je poznamenaná irskými kořeny, což se projevuje v jeho kultuře a oslavách svátku svatého Patrika. V 90. letech 20. století zasáhly ostrov erupce sopky Soufrière Hills, které zpustošily hlavní město Plymouth a způsobily masové vystěhovalectví obyvatel. Tento přírodní katastrofální jev přeměnil ostrov v fascinující místo pro průzkum, s lávovými proudy a opuštěnými městy.

Přírodní zajímavosti zahrnují bujné tropické lesy, nádherné černé pláže a zříceniny zasažené sopkou. Montserrat je domovem unikátních druhů ptáků a dalších zvířat, které lze objevovat na pěších a trekových trasách ostrova. Pro milovníky vodních sportů nabízí moře kolem ostrova úchvatná potápěčská a šnorchlovací místa s bohatým podmořským životem.

Podnebí na Montserratu je tropické, s teplými teplotami po celý rok. Ideální doba pro návštěvu je od listopadu do února, kdy je počasí nejpříjemnější a srážky jsou minimální.

Kulturní život na ostrově je ovlivněn jak irským dědictvím, tak karibskými tradicemi. Hudba a tanec, zejména calypso a soca, jsou neodmyslitelnou součástí každodenního života. Ostrov je také známý svou pohostinností a autentickými gastronomickými zážitky, které kombinují místní produkty s tradičními karibskými chutěmi.

Pro jachtaře a baťůžkáře Montserrat nabízí možnost objevovat tento klenot Karibiku svým vlastním tempem, odpočívat na odlehlých plážích, zkoumat zříceniny a užívat si přírodu bez davů turistů. Ubytování zahrnuje jednoduché penziony, kempy a možnosti pronájmu, které umožňují hlubší spojení s místní komunitou a přírodou.

Ostrov Montserrat je britské zámořské území, což znamená, že ke vstupu na ostrov jsou potřeba platný cestovní pas a někdy i vízum, v závislosti na vaší národnosti. Občané většiny zemí, včetně Evropské unie a Spojených států, mohou na ostrov vstoupit bez víza na dobu až 180 dní. Při příjezdu je potřeba předložit důkaz o ubytování a zpáteční letenku. Tedy pokud nejste drsní dobrodruzi, kteří na ostrov připluli na plachetnici.

Bezpečnostní situace na Montserratu je obecně dobrá, ale návštěvníci by měli být vždy opatrní a dodržovat obvyklá bezpečnostní opatření. Sopka Soufrière Hills je stále aktivní, a proto je důležité sledovat místní zprávy a upozornění, zvláště pokud plánujete návštěvu oblastí blízko sopky. Turistům se doporučuje vyhnout se zóně vyloučení, která je nebezpečná kvůli možným sopečným aktivitám.

Cestování na Montserrat představuje jedinečnou příležitost prozkoumat méně známý, ale fascinující karibský ostrov, který zůstává nezapomenutelným díky své přírodě, kultuře a historii.

Pokud sem na toto místo někdo zavítá, je zde velmi zajímavá místní kulinářská specialita zvaná Goat Water, což je místním národním jídlem Montserratu, lahodným gulášem autenticky vyrobeným ze skopového masa. Podobá se irskému stewu a lze jej podávat s řadou příloh jako je chléb a rýže. Toto jídlo má specifickou chuť a barvu. Guláš nesmí být příliš hustý ani příliš řídký. Musí to být tak akorát. Obvykle se vaří ve speciálním hrnci na dřevěném ohni, protože kouř ze dřeva zvýrazňuje chuť dušeného masa. Je to společné jídlo, které se obvykle podává na svatbách, křtech, večírcích a pohřbech. Máme pro vás i recept:

Ingredience
2 čtvrtky kozího nebo ovčího masa
4 stroužky česneku nasekaného
1 polévková lžíce drcených celých stroužků
2 nakrájené cibule
1 polévková lžíce muškátového květu
1 čajová lžička jarní cibulky a tymiánu
1 „pálivý“ zelený pepř , celá sůl a pepř podle chuti
Čerstvá majoránka
1½ šálku mouky
1 polévková lžíce rumu (volitelně)

Postup

Maso nakrájejte na 2-palcové kostky, nezapomeňte ponechat kosti. Pak jej omyjte ve slané vodě a dejte do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a na 5 minut překlopte pokličkou. Slijeme a zakryté dusíme, dokud maso mírně nezměkne. Přidejte zbývající přísady; podle potřeby přidejte vroucí vodu Když je maso měkké, smíchejte 1½ hrnku mouky s dostatečným množstvím vody, abyste vytvořili hladkou pastu. Do dušeného masa vmíchejte dostatečné množství této směsi, abyste získali požadovanou hustotu. Hrnec do poloviny přikryjte a nechte dále dusit, dokud není maso hotové. Podle potřeby přidejte trochu whisky a rumu. Podávejte v šálcích nebo miskách velmi horké.

(redakce)

foto: pixabay

Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Podobné články