Port Royal: Ze slavného města Henryho Morgana moc nezbylo

Boston, Massachusetts a Port Royal, Jamajka byla dvě největší anglická města v Americe na konci 17. století.

Když se dnes člověk prochází úzkými uličkami chudé rybářské vesnice Port Royal, je těžké si představit, že to byla kdysi největší a ekonomicky nejvýznamnější anglická osada v Americe. Nebo že město sloužilo jako velitelství královského námořnictva v Karibiku, kde byl i Horatio Nelson, tehdy mladý důstojník „Royal Navy“.

Dnes je to ospalá rybářská vesnice na druhé straně zálivu od Kingstonu, na konci dlouhého a úzkého poloostrova, s malou populací Jamajčanů, kteří se hrdě považují za „přístavní monarchisty“.

Port Royal byl koncem 17. a začátkem 18. století centrem námořního obchodu na Jamajce. Během této doby to bylo oblíbené místo pirátů a lupičů od Pobřeží moskytů až z Madagaskaru na odvrácené straně Afriky, kteří přinášeli a utráceli svou kořist na ukázku bohatství a uvolněné morálky. Jejich přítomnost byla Brity aktivně podporována, protože poskytovala dvojí výhodu odrazování od útoků ze strany Španělů a Francouzů a také příležitost pro místní vládní úředníky, aby zbohatli díky tajným dohodám s piráty.

Port Royal bylo založeno v roce 1518 Španěly, ale v roce 1655 bylo obsazeno Angličany. Záhy se stalo strategickým námořním přístavem a komerčním centrem v Karibiku. Jeho blízkost k obchodním trasám umožňovala snadný přístup k pirátům, kteří zde prodávali ukořistěné zboží. Město bylo známé svými opulentními večírky, hříchy a bohatým životním stylem.

Asi nejznámější historickou postavou spojenou s tímto městem je Henry Morgan. Přestože mnoho lidí jej mám v povědomí jako piráta, tak pirátem nebyl. Morgan byl totiž korzár ve službách anglické koruny. Jako jejich velitel a později jako viceguvernér Jamajky, Morgan hrál klíčovou roli v proměně Port Royalu v prosperující centrum pirátství a obchodu v Karibiku.

Narodil se ve Walesu okolo roku 1635 a do Karibiku přišel jako mladý muž. Morgan se rychle proslavil díky své schopnosti vést úspěšné námořní výpravy proti španělským koloniím a lodím. V roce 1668 vedl proslulý útok na španělské město Portobello v dnešní Panamě, což mu vyneslo bohatou kořist a renomé pirátského kapitána. Jeho nejslavnějším činem se stalo dobytí Panamy v roce 1671, které bylo jedním z nejdrzejších a nejodvážnějších pirátských činů té doby.

Morganova úspěšná korzárská kariéra a jeho schopnosti v diplomacii mu pomohly získat post viceguvernéra Jamajky v roce 1674. V této roli se Morgan snažil potlačit pirátství, které předtím sám praktikoval, a usiloval o zákonnější obchod a vztahy v Port Royal a na Jamajce.

Port Royal byl pod jeho vedením a vlivem centrem, kde piráti kteří zanechali svého řemesla, mohli najít bezpečné útočiště.

Henry Morgan je pohřben v Port Royal, a jeho hrob je jednou z turistických atrakcí. Jeho odkaz jako piráta a guvernéra zůstává klíčovým prvkem v historii Port Royal, což připomíná složitou povahu jeho charakteru a jeho vliv na toto historické město.

7. června 1692 Port Royal postihlo ničivé zemětřesení spolu s následným tsunami. Většina města byla zničena a mnoho lidí zahynulo. Zemětřesení mělo za následek, že velká část města byla pohlcena mořem, a dnes je známá jako podvodní archeologická lokalita.

Po zemětřesení se město snažilo obnovit svou slávu, ale nikdy se mu nepodařilo dosáhnout svého předchozího postavení. Hlavní město kolonie Jamajka se přesunulo do do té doby nevýznamné obce Kingston, kde je doposud. Port Royal přesto zůstalo důležitým námořním a vojenským přístavem až do 19. století.

Dnes je Port Royal známé svou bohatou historií a podvodními archeologickými vykopávkami, které přitahují vědce a turisty z celého světa. Přestože město již není známé pirátskou činností, jeho historie jako centra pirátství zůstává fascinujícím příběhem o vzestupu, pádu a tragédii.

Město je jedním z nejdůležitějších podvodních archeologických nalezišť na světě. Většina města byla po zemětřesení pohlcena mořem, což konzervovalo mnoho historických artefaktů v podobě, v jaké byly zanechány v 17. století. Ale na souši zůstalo několik pamětihodností, jako třeba Muzeum Fort Charles. Toto pevnostní muzeum je jedním z mála zachovalých staveb z období před zemětřesením. Nabízí návštěvníkům pohled na vojenskou historii Port Royal a Jamajky s řadou dochovaných artefaktů a expozicí o pirátech a námořní historii. Další je St. Peter’s Church, který je jednou z mála budov, jež přežily zemětřesení a nabízejí pohled do historie města. Asi nejnavštěvovanější je hrob Henryho Morgana. Ačkoliv původní místo jeho pohřbu bylo zničeno zemětřesením a následným zatopením, památník Henryho Morgana je důležitým bodem pro turisty, připomínající jeho vliv na historii města.

Port Royal dnes nabízí jedinečnou směs historie a přírodních krás, a stále si zachovává část své mystické aura, která přitahuje návštěvníky zajímající se o pirátskou historii a staré legendy Karibiku.

(redakce)

 

foto: Pixabay

Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Podobné články