Davy Jones: Démon mořských hlubin

Davy Jones, truhlička Davy Jonese a tak dále. Kdo to kdy neslyšel? Vynechme teď ale filmovou sérii Piráti z Karibiku a podívejme se původní legendu.

Samotné spojení Davy Jones bylo bylo označení dvou počátečních písmen jména, které se námořníci báli vyslovit. D.J. Devil Jonas, mořský ďábel. Legenda o tomto démonu, postavě, která má vládnout duchům hlubin, má různé původy a popisy v námořních pověstech. První písemná zmínka o Davym Jonesovi pochází z práce zveřejněné v roce 1726, kde se tato postava spojuje s mořským dnem, označovaným jako „truhlička Davyho Jonese“. První popis z roku 1751 ho zobrazuje s očima jako talíře, třemi řadami zubů, rohy, ocasem a modrým dýmem vycházejícím z nosních dírek, což naznačuje jeho démonickou povahu.

Podle legendy tato bytost vězní na dně moře duše utonulých námořníků, nebo těch co byli na moři zabiti, a propustí je až k „poslednímu soudu“.

Jak vlastně tato legenda vznikla?

Jeden pramen nás zavádí do pozdně středověkého Londýna. Zde měl žít hostinský jménem Davy Jones. Poněkud nepoctivý hostinský, který námořníkům ředil pivo vodu. Pivo tehdy nebylo jen nápojem, ale také pokrmem. Odtud tekutý chléb. Námořníci když zjistili, že je tento lotřík okrádá, se pomstili poněkud svérázně. Milého hostinského chytili, svázali a s kamenem na krku jej hodili do moře. Jaký měl Davy Jones osud je asi jasné. Od té doby se prý jeho duch mstí námořníkům a stahuje jejich duše do hlubin moře, kde vládne a kde je vězní.

Jiný pramen ale mluví o biblickém Jonášovi. V biblickém příběhu byl Jonáš potrestán Bohem za svou neposlušnost. Jonáš byl pověřený, aby obyvatelům města Ninive, že se je Bůh rozhodl vyhladit a město zničit. Jonáš toto nechtěl uposlechnout a tak se rozhodl že uteče. Uprchl na loď a chtěl odplout z Izraele do Taršíše, což mělo být místo „daleko od Hospodina“. Bůh jej ale pronásledoval a onu loď stíhal bouřemi a nepohodou. Námořníci nevěděli co se děje, nechápali proč je Bůh trestá. Až pochopili, že ten kdo jim přináší smůlu je Jonáš. Rozhodli se tedy svého pasažéra zbavit tím, že jej hodili do moře jelikož jej považovali za zlého ducha moří. Jakmile byl hozen do moře, spolkla jej veliká velryba která Jonáše stáhla do hlubin.

Existují různé další zdroje a interpretace, včetně odkazů na Davyho Jonese v „Dictionary of the Vulgar Tongue“ (1785), které spojují Davyho Jonese s temnými duchy Západní Indie (duppies) a s biblickým Jonášem. Kromě toho existovalo několik skutečných osob, jejichž jména mohla přispět k legendě, včetně piráta jménem David Jones.

Tato legenda o Davy Jonesovi se stala neodmyslitelnou součástí námořnického folklóru a inspirovala mnoho příběhů, písní a filmů, kde často slouží jako symbol nebezpečí a tajemství skrývajícího se v hlubinách moře.

Ať si jako suchozemci myslíme cokoliv, tak přesto, pokud se ocitneme na moři, není radno vyslovovat Devil Jonas a tím pádem jej volat. Kovaní námořníci by to takovému jedinci mohli vysvětlit velmi rázně. Protože kdo se plaví po mořích, tak ví a zná, že i tam se dějí věci, které běžný smrtelník nechápe. Stejně tak jako se na lodi nemá ťuknout sklenkami. Takové ťuknutí sklenky s rumem slyší žíznivé duše námořníků a chtějí svůj díl. A kdo na moři stojí o setkání s mrtvými?

(redakce)

foto: Pixabay




Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Podobné články