Poklad piráta Černovouse čeká stále na objevení

Jméno Edward Teach moc lidem nic neřekne, ale Černovous ano. I tento svědek konce éry karibských pirátů si odložil něco na „důchod“.

Edward Teach se narodil v Bristolu roku 1680. Jeho cesta mezi „rytíře štěstěny“ vedla jako u mnoho jiných přes válečné námořnictvo. Na počátku 18. století probíhala válka o španělské dědictví. Teach se jí účastnil jako námořník ve službách královny Anny Stuartovny. Jenže jak už to tak bývá, válka skončila a její účastníci naverbované vojáky a námořníky nepotřebovali. Mezi propuštěnými se ocitl i Edward Teach.

Díky tomu se ocitl na Bahamách. Zde se setkal s kapitánem Benjaminem Hornigoldem a stal se jeho žákem. A nadmíru učenlivým. Záhy se stal kapitánem vlastní šalupy. Tyto lodi byly mezi piráty oblíbené pro svou rychlost a obratnost.

Počátek 18. století již nebyla doba španělských velkých galeon a odvážných podniků jako třeba přepadení Maracaiba flotilou pirátských fregat. Proti Morganovi a jeho současníkům byli Hornigold, Charles Vane, či Edward Teach v podstatě příštipkáři. Ale to neměnilo nic na tom, že Teach si hned od začátku začal budovat image nelítostného a děsivého piráta se vzezřením ďábla, ačkoliv dle dobových svědectví se jednalo o klidného, inteligentního a vcelku vlídného člověka. A tak se zrodil Černovous.

Působiště bahamských pirátů již nebylo v první řadě Karibské moře. Přístav Nassau na Bahamách byl křižovatkou a tak se nájezdy potomků Pobřežního bratrstva soustředily na západní Atlantik a pobřeží třinácti kolonií. Jako základna jim sloužil ostrov New Providence, kde si vybudovali svou Pirátskou republiku.

„Můj rajón je od Bostonu až po jižní Ameriku,“ byla prý Černovousova slova.

Dne 28. listopadu 1717 zaútočil u pobřeží Saint Vincent na těžce ozbrojenou francouzskou otrokářskou loď se jménem La Concorde. Zajal ji a přejmenoval na Pomstu královny Anny (Queen Anne’s Revenge). Díky ní si mohl již troufat i na větší plavidla než jen malé šalupy.

Další jeho velkou akcí bylo přepadení anglického obchodního trojstěžníku Great Allen z Bostnu. Tuto loď vyplundroval a poslal ke dnu. V podstatě toto mu ale zlomilo vaz. Angličtí obchodníci zasypávali guvernéra Virginie Charlese Spotswooda stížnostmi, jelikož Teach velmi vážně narušoval jejich obchod.

Poslední velkou akcí byla blokáda přístavu Charlestown. Piráti potřebovali léky, jelikož na lodích se šířily nemoci. Během této akce se jim podařilo zajmout Samuela Wragga, královského kancléře.

Po tomto podniku Teach nechal svou velkou loď potopit a vrátil se k používání šalupy pod názvem Revenge (Pomsta)

Přestože Černovous později přijal královskou milost a udržoval spojenectví s guvernérem Severní Karoliny, Spotswood od svého záměru neupustil. Najal na svou zodpovědnost dvě šalupy, svěřil je pod velení poručíka královského námořnictva Roberta Maynarda a vyslal je do zátoky Ocracoke, která sloužila jako Černovousova základna.

Zde na sebe piráti a vojáci narazili. Došlo na výměnu dělových koulí. Jedna z Maynardovýh lodí byla těžce poškozena a Černovous měl volnou cestu k uniku. Ovšem, jestli to byla ctižádost, nebo jen únava životem, Teach se rozhodl druhou loď zahákovat a dobýt. Poručík Maynard nastrojil lest a jindy prozíravý Černovous na ni skočil.

Slavný pirát umírá s mnoha střelnými a bodnými ranami.

V ústí řeky Bath v Severní Karolině zakopal ještě před touto tragickou událostí část svého majetku. Bylo to osm beden se zlatem a dalšími poklady. Podařilo se najít jen jednu. Ty další zatím ještě čekají, než je Černovousův duch nechá odhalit.

(redakce)

 

foto: Pixabay

Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Podobné články