Nad korunami stromů na Komáří vížku: Cesta lanovkou stojí za to

Člověk si připadá jako když letí pár metrů nad zemí mezi stromy. O čem to mluvíme? O jízdě lanovou dráhou na Komáří vížku. Tento technický skvost se nachází v Teplickém okrese a to konkrétně v městě Krupka. Sedačková lanová dráha Bohosudov – Kněžiště vede z Bohosudova na Komáří vížku, což je jedno z dominantních míst Krušných hor. Visutá dráha byla zprovozněna v roce 1952 a jedná se tak po dvou-úsekové dráze na Sněžku, která již bohužel neexistuje, o druhou nejstarší provozovanou visutou lanovou dráhu v Česku a zároveň jde o nejdelší osobní lanovku u nás a ve střední Evropě.

Aby lanovka dobře fungovala a byla bezpečná, tak se každý týden kontroluje zavěšení sedaček, závlačky a šrouby.

Tato lanovka existuje sedmdesát jedna let a za tu dobu odvezla víc jak pět a půl milionu lidí. Kdo neodolá, zažije nevšední výlet. Obsluha usadí pasažéra do sedačky a po rozsvícení signálu, že je čas, vyšle sedačku na dráhu. Rachot napínacích mechanismů vystřídá ticho a návštěvník se vznáší mezi stromy a může sledovat svět z pohledu ptáků. Čeká jej 2348 metrů dlouhá jízda, kterou urazí přibližně za 15 minut. Jak se sedačka pohybuje, místy je jen doslova desítky centimetrů nad zemí, jinde i třeba zhruba 20 metrů. Můžeme nerušeně sledovat střídání lesních porostů a hledět na zvěř, pokud se nějaká v dohledu vyskytne.

Po překonání hřebenu v dálce objeví Komáří vížka. Sedačka s pasažérem projíždí Horní Krupkou a pomalu se blížím k horní stanici. Lesy ustupují horským loukám a i z chladného ovzduší je poznat že je člověk na horách. Jako monumenty lidské činnosti se zjevují veliké vrtule elektráren, stojící na pláních, které se otvírají jako jeden z posledních pohledů ze sedačky. V tu chvíli sedačka vjíždí do horní stanice a velebné ticho vystřídá rachot strojovny celého technického zázraku.

Krupská lanová dráha typu VR 101 s technologií švýcarské firmy Von Roll je svého druhu světovým unikátem, nikde jinde už stejná nejezdí. Převýšení mezi stanicemi je cca osm set metrů. Díky nádherným scenériím a délce cesty je tato lanovka velice krásné zařízení a její provozovatelé dělají vše proto, aby to tak zůstalo i nadále. Provoz lanové dráhy na Komáří vížku je celoroční, s výjimkou pravidelných oprav a revizí. V období od počátku dubna do konce září jezdí od 8:30 do 18:30 hodin, mezi 1.říjnem a 31.březnem končí provoz již v 16:30 hodin. Odjezdy jsou konány vždy ve 30.minutě každé hodiny. Na lanovce je možné přepravovat jízdní kola. Za rok vyveze lanovka na Komáří vížku 40000 až 50000 cestujících a 10000 jízdních kol.

Na Komáří vížce krom restaurace lze navštívit i pamětihodnost – kapli sv. Wolfganga, která je přístupna každý víkend od 11.00 do 18.00. Kostelík je vedle silnice od horní stanice lanovky. Tato památka byla postavena již ve 14. století původně v gotickém slohu. Bohužel byla roku 1634 švédskými vojáky úplně zničena. Zachoval se pouze oltářní kámen zvaný menza. Obnovena V letech 1692-1700 byla na z podnětu Vojtěcha Václava Šternberka tehdejšího majitele krupského panství postavena znovu, ale v barokním stylu. Na stavbě se podíleli zednický mistr Hans Gradisch a tesař Hans Georg Prüchel.

V roce 1710 získal zdejší panství hrabě Clary-Aldringen. Nový majitel přislíbil, že kostelík bude zachován na věčné časy.

Za kostelíkem se nachází malý horský hřbitov kde jsou pochováni většinou obyvatelé Horní Krupky, např. i rodina hoteliérů Schreinerů. Bohužel hřbitov je hodně poničený od vandalů. Své učinil i nezájem nových obyvatel po odsunu místních Němců po válce.

V té době byl interiér kaple zcela zničen a stavba chátrala. Až v roce 2000 byl kostelík sv. Wolfganga v rámci projektu „Příhraniční naučná hornická stezka Krupka-Dubí-Altenberg-Geising“ opraven a zpřístupněn veřejnosti.

Pokud se návštěvník rozhodně ke zpáteční cestě opět lanovou dráhou, čeká jej opět úchvatný zážitek, kdy je možno sledovat panorama Českého středohoří a také shlédnout město Teplice jako celek, takže vřele doporučujeme, pokud někdo nebude vědět co s volným víkendem. Jen je nutno počítat teď s tím, že 2 – 26 dubna probíhá na lanovce roční revize a její provoz je omezen jen na víkendy.

(redakce)

 

foto: Miroslav Neumaier – Tvoje příběhy

Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Podobné články