O správné krmení psů se zajímají všichni ale co správné krmení koček?

Správné krmení je základním pilířem pro zdraví a dobře fungující organismus vaší kočky. Vyvážená strava zajišťuje dostatečný přísun živin, které podporují imunitní systém, zdravou srst, silné kosti a správnou funkci vnitřních orgánů.

Konzervy a suché granule jsou dvě základní formy stravy pro kočky. Každá má své výhody a nevýhody. Suché granule mají tendenci být praktičtější a mají delší trvanlivost, zatímco konzervy mohou obsahovat vyšší podíl vlhkosti a být přirozenější pro hydrataci koček.

Někteří majitelé koček se rozhodnou připravovat domácí stravu pro své mazlíčky. To vyžaduje pečlivé sledování vyváženosti a dostatečného přísunu živin. Při tomto přístupu je nezbytné konzultovat se s veterinářem pro zajištění kompletní a vyvážené stravy.

Bílkoviny jsou základní stavební kameny pro svaly a tkáně. Tuky jsou důležité pro energetický zdroj a zdravou srst. Uhlohydráty by měly být ve vyváženém množství, aby poskytovaly energii.

Důležité vitamíny a minerály, jako je vitamín A, D, E, vápník a železo, jsou nezbytné pro správný vývoj a funkci organismu koček.

Každá kočka je jedinečná, a proto může mít individuální potřeby. Různé věkové kategorie, jako koťata, dospělé kočky a starší jedinci, potřebují různé typy a množství stravy. Dávkování by mělo být určeno podle hmotnosti, aktivity a zdravotního stavu kočky.

Dostatečná hydratace je klíčová pro zdraví kočky. Ujistěte se, že má neustálý přístup k čisté vodě.

Venkovní a domácí kočky mají často odlišné potřeby vzhledem k jejich životnímu stylu, aktivitě a expozici různým vlivům. Zde jsou hlavní rozdíly, které byste měli zvážit při krmení těchto dvou typů koček:

Venkovní kočky mají tendenci být více aktivní a strávit více času venku, což je může více vyčerpat energeticky. Proto mohou vyžadovat stravu s vyšším obsahem bílkovin a kalorií, aby udržely svou fyzickou kondici a zásoby energie.

Naopak, domácí kočky mají často omezenější pohyb a aktivitu. Mohou mít tendenci přibírat na váze, pokud jejich strava obsahuje příliš mnoho kalorií. Proto je důležité sledovat jejich stravu a poskytnout jim vyváženou stravu, která odpovídá jejich potřebám.

Venkovní kočky mají obvykle možnost lovu nebo sběru potravy samy. Mohou si přinést ulovenou kořist domů nebo najít další zdroje potravy venku.

Domácí kočky jsou zvyklé na pravidelné krmení od svých majitelů. Spoléhají se na poskytnutí jídla a mají omezený přístup k lovené potravě.

Venkovní kočky jsou vystaveny většímu riziku parazitů, infekcí a bojů s jinými zvířaty. Je důležité sledovat jejich zdravotní stav a zajistit, aby měly přístup k lékařské péči v případě potřeby.

Domácí kočky mají obvykle stabilnější životní prostředí a jsou pod dohledem svých majitelů. Je však stále důležité zajistit pravidelné veterinární prohlídky a sledovat jejich zdravotní stav.

Venkovní kočky potřebují přístup k čisté vodě, zejména pokud se potýkají s extrémními teplotami nebo jsou vystaveny zvýšené fyzické aktivitě.

Domácí kočky také potřebují neustálý přístup k vodě. Pravidelné napájení je důležité pro udržení jejich zdraví a hydratace.

Jak domácí tak i venkovní kočku můžete krmit syrovým masem tzv. Barfem. Ovšem musíte dbát a kvalitu masa stejně jako u sebe, protože co si budeme, vy když si budete chtít dát tatarák tak si tady nekoupíte maso v sámošce ale zajdete radši k řezníkovi pro kvalitu.

Metoda BARF (Bones and Raw Food nebo Biologically Appropriate Raw Food) je stravovací koncept pro kočky, který se zaměřuje na podávání syrové stravy s důrazem na maso, kosti, vnitřnosti a malé množství zeleniny a ovoce, což simuluje stravu, kterou kočky konzumovaly ve volné přírodě. Při krmení metodou BARF je důležité dodržovat určité zásady:

Jak na BARF pro kočky?

1. Složení Stravy

  • Masová složka: Většina BARF diet se skládá z masa. Můžete podávat různé druhy masa, jako je kuřecí, hovězí, jehněčí, rybí maso nebo drůbeží krkavice. Vhodné jsou i vnitřnosti, jako játra nebo srdce.

  • Kosti: Kosti jsou důležité pro zajištění dostatečného příjmu vápníku a fosforu. Podávejte hlavně měkké kosti, jako jsou křídla nebo krkavice. Nekrmte kočku vařenými nebo suchými kostmi, které mohou být nebezpečné.

  • Zelenina a ovoce: Přestože není základní složkou, může poskytnout doplňkové vitamíny a minerály. Jemně rozemletá zelenina (například špenát, mrkev) nebo ovoce (například jahody, borůvky) mohou být součástí stravy.

2. Postup Krmení

  • Postupné Zavádění: Začněte postupným zaváděním nových složek stravy. Kočky mohou reagovat různě na novou stravu, takže dávejte pozor na příznaky nepřiměřené reakce.

  • Dodržování Dávkování: Dodržujte vhodné dávkování a nechte kočku vyhledat svou optimální spotřebu. Dbejte na rovnováhu živin.

3. Bezpečnost a Hygiena

  • Bezpečnost Krmiva: Dbáte na správnou úpravu masa a jeho skladování, aby se minimalizovalo riziko kontaminace nebo infekce bakteriemi. Ruce, misky a další vybavení by měly být po krmení důkladně omyty.

  • Kontraindikace: Některé potraviny, jako jsou česnek, cibule nebo avokádo, jsou pro kočky toxické a měly by se jim vyhýbat.

4. Konzultace s Veterinářem

Je klíčové konzultovat s veterinářem před zahájením BARF stravy. Veterinář vám může poskytnout rady ohledně vhodné stravy pro vaši konkrétní kočku a pomoci vytvořit vyvážený jídelníček.

Závěrem

BARF může být pro kočky vhodnou stravou, ale vyžaduje pečlivé plánování a poradenství veterináře. Každá kočka má své individuální potřeby, takže je důležité sledovat reakce a adaptovat stravu podle potřeb a zdravotního stavu vaší kočky.

Foto: Miroslav Neumaier

Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident
Lexie Ayers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

The most complete solution for web publishing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Štítky

Sdílet tento příspěvek:

Podobné články